Újabb kínai gyár érkezik Miskolcra, ezt érdekes molinókkal tudatták a tulajdonosok

Megosztás

Alig pár hónappal azután, hogy egy debreceni székhelyű ingatlanfejlesztő 2,5 milliárdos csarnokot húzott fel Miskolc déli ipari parkjában, máris megtalálták a bérlőt a telephelyre: információink szerint egy kínai vállalat kezdi majd meg a működését 2024 tavaszán a komplexumban. Az épület átvétele után hatalmas vörös feliratok kerültek ki a homlokzatra, de a különleges molinók hamar eltűntek a csarnokról. Ami jó hír: autóipari beruházás érkezik, de nem akkumulátorok készülnek majd.

Tavalyelőtt csapott egymás kezébe Miskolc városa és a magyar tulajdonú, debreceni székhelyű XANGA Investment & Development Group kockázati tőkebefektetői cégcsoport, amely “testreszabott ipari termelő és logisztikai megoldásokat kínál partnerei számára”. Fő tevékenysége nagy kapacitású közmű-infrastruktúrával ellátott ipari területek kialakítása, és azokon magas színvonalú technológiát képviselő, kulcsrakész ipari üzemek, logisztikai, valamint szolgáltató egységek létesítése. A cégcsoport évtizedes tevékenységének eredményeképpen több tucat külföldi és hazai vállalkozás telepedett le és kezdte meg működését Debrecenben, illetve a kelet-magyarországi régióban.”

Az eseményen Herdon István vezérigazgató elmondta: ők megépítik a szükséges ipari infrastruktúrát, az üzemcsarnokokat, a kiszolgáló létesítményeket, az ide települő, csúcstechnológiát hozó cégek pedig felveszik az alkalmazottakat és már indulhat is a gyártás.

Csak kevesen gondolták, hogy alig több mint egy év elteltével már áll is a tízmilliárdosra becsült beruházás első üteme – amelyet további építkezések követnek majd -, az eddig elkészült mintegy 6000 négyzetméteres csarnokra pedig villámgyorsan bérlő is akadt: az Inovance Automotive Kft. és a Honghui Engineering Hungary Kft. érkezett Miskolcra.

A hivatalosan még be nem jelentett beruházásra egy olvasónk által készített fénykép hívta fel a figyelmet, amelyen az látszott, hogy a kínai vállalat hazai képviselete két olyan hatalmas vörös molinót feszített ki a csarnok homlokzatára, amelyeket idehaza utoljára a nyolcvanas években, a Felvonulási tér nagy pártünnepségein lehetett látni – igaz, mindezt csak rövid ideig csodálhatták meg az arra autózók, mert cikkünk megszületésekor már semmit nem találtunk a Gábor Dénes úti ingatlanon.

A kínai-angol-magyar felirat tartalma a következő volt: A biztonság a hosszú távú éberségből fakad, a balesetek pedig a hanyagságból illetve A projektminőség-menedzsment megerősítésére és a projektminőség szintjének javítására

A vállalat érkezésének hírére a polgármesteri hivatal sajtóosztályához fordultunk, ahonnan lényegi információt nem sikerült szereznünk, mivel “még be nem jelentett beruházásról van szó”. Mindössze annyit tudtunk meg, hogy “Miskolc városa, városvezetése elkötelezett az ipari parkok fejlesztése, a beruházásösztönzés, gazdaságfejlesztés mellett, hiszen ez jelenti a jövőt, az egyik kitörési pontot a város számára” illetve “a város gazdaságfejlesztési igazgatósága továbbra is azért dolgozik, hogy minél több befektető válassza Miskolcot, városunkat.”

Lapunk szerkesztői egy kis nyomozás után a céginformációs szolgáltatásból azt derítették ki, hogy a fentebb említett cégek közül az Inovance Automotive Kft-t tavaly decemberben hozták létre Miskolci székhellyel, 43 520 000 forint tőkével. Tevékenységi körébe gépjárműalkatrész-nagykereskedelem, elektronikai áramköri kártya, egyéb villamos berendezés, villamos motor, áramfejlesztő, Járművillamossági, -elektronikai készülékek valamint közúti jármű, járműmotor alkatrészeinek gyártása szerepel, emellett még divat- és formatervezéssel is foglalkozni kíván a tulajdonos, amelynek neve INOVANCE Automotive Investment Co., székhelye pedig Hongkong.

A másik megnevezett vállalkozás a Honghui Engineering Hungary Kft. volt, amelyről az derült ki, hogy idén áprilistól működik, a jegyzett tőkéje 190 millió forint, tevékenysége mindösszesen ipari gép, berendezés üzembe helyezése. A tulajdonosok között találunk egy Honghui Investment Management PTE. LTD. nevezetű szingapúri céget, illetve egy BORGO INT. nevű budapesti korlátolt felelősségű társaságot.

Hogy konkrétan mit fognak majd gyártani Miskolc (és Kistokaj) határában, arra is sikerült választ találnunk: a hírek szerint egy meg nem nevezett autógyárnak építenek majd elektromos járművekhez szükséges – itt mindenki felsóhajthat, mert nem akkumulátorokatinvertereket. Ha hihetünk az informátorunknak, mintegy 140 fővel jövő tavasszal indul meg a termelés.

Ehhez persze előbb át kell építeni a csarnokot a megfelelő funkcióra, az ehhez szükséges kivitelezési feladatokat látja majd el feltehetően a Honghui Engineering Hungary.

Miskolc tekintetében nem először találkozhatunk kínai beruházásokkal, a legfrissebb ilyen projekt a Chervon Auto Precíziós Technológia Kft., amely szintén 140 főt alkalmaz a városhoz tartozó Mechatronikai Ipari Parkban (MIP), ők egy 26 ezer négyzetméteres csarnokban egy alumíniumolvasztó üzembe helyezésével járműipari öntvényeket gyártanak. Ugyancsak a kommunista országhoz köthető a S.E.G.A. Hungary Kft. szirmabesenyői gyára (nagyjából 1400 emberrel), amelynek profilja indítómotorok, generátorok, start-stop rendszerek és mild hibrid megoldások gyártása és fejlesztése, és nem szabad elfeledkezni a Joyson Safety System Hungary Kft. Déli Ipari Parkba telepített gyáráról (több mint ezer alkalmazottal), amely az egykori Takata csődje után információink szerint ugyancsak kínai felügyelettel termel.

Az inverter egy az elektromos autók legfontosabb alkatrészei közül (forrás: Continental)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek